logo

contacteer ons 

Electro Security Services

Voertuigtoegang: LPR of ANPR

Voertuigtoegang door middel van nummerplaatherkenning is een moderne en bewezen techniek.

Automatische nummerplaatherkenning (Automatic Number Plate Recognition, of License Plate Recognition: LPR) kent een sterke groei. De techniek om automatisch kentekens van auto’s te kunnen herkennen is inmiddels de kinderziekten ontgroeid en er zijn meerdere fabrikanten van degelijke systemen. In de Verenigde Staten van Amerika en het Verenigd Koninkrijk is deze technologie volledig ingeburgerd. In continentaal Europa begint LPR meer en meer toepassingen te vinden: voertuigcontrole voor tankstations, parkings, opritten, garages, transportbedrijven,...

Steeds meer overheidsorganisaties, zoals Rijkswaterstaat in Nederland, politie en federale overheidsdiensten maken sinds kort gebruik of zijn van plan om op tamelijk korte termijn gebruik te gaan maken van ANPR, bijvoorbeeld voor dynamisch verkeersmanagement, snelheidsbewaking, opsporing of bewaking van milieuzones. Door gebrek aan ervaring is er echter nog veel onbekend. Het betreft principiële zaken (bijvoorbeeld de vraag wat dit voor de privacy betekent) maar vooral ook praktische zaken. In België is de kennis van ANPR nog niet wijd verspreid, maar in het buitenland is hier al meer ervaring mee opgedaan.

Systeemopbouw

Een systeem voor sturing van toegang tot een afgesloten domein (parking, garage,...) door middel van automatische nummerplaatherkenning bestaat uit:

Schematisch overzicht van een ANPR of LPR systeem voor toegangscontrole:

De software bevat een database met toegelaten (of eventueel verboden) nummerplaten. Als een voertuig zich aanbiedt wordt de nummerplaat door de camera geregistreerd en de software beslist al dan niet, afhankelijk van de toegelaten nummerplaten, de toegang aan het voertuig te ontzeggen of het toe te laten. Elke actie wordt gelogd en opgeslagen samen met tijdstip en nummerplaat van het betrokken voertuig.

Voordelen:

 

Een systeemdiagram van een toegangscontrolesysteem met drie aanrij- en/of vertreklanen:

Klik hierContacteer ons

webdesign: http://mysafety.be Incl. BTW